Error
  • Error loading feed data

Sijarinska Banja

Sijarinska Banja se nalazi na jugu Srbije, na obalama reke Jablanice i u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od oko 520 m.

Lekoviti izvori Sijarinske Banje su bili poznati još u rimsko doba, našta ukazuju pronalasci velikih ćupova, rimski kaštel i stari put od Pirota do Prištine. Danas jedan od lekovitih izvora nosi naziv rimski bazen. U doba turske vladavine Sijarinska Banja je bila zapuštena, tek pred kraj turske vladavine je počela izgradnja banje, što je po oslobođenju od turske vlasti još više počela izgradnja, čemu je doprinela popularnost lekovitih izvora banje u narodu. Izgrađeno je lečilište koje je služilo pre svega za rehabilitaciju vojske. Kasnije se grade konaci i kupatila.

Uz Vranjsku Banju i Jošaničku Banju, Sijarinska Banja je treća po temperaturi mineralnog izvora. Izvori mineralne vode, kojih ima 18, raspoređeni su na dužini od 800 m i svi su različitog fizičko-hemijskog sastava čije temperature vode se kreću od 32 do 72°C. Posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 m i povremeni gejzir koji eruptira na svakih 10 minuta. Pored mineralne vode, lekoviti faktor u banji postoji i radioaktivno-sumporovito blato. Banja ima pet bazena za kupanje, 15 kada, tri blatna bazena i plivački bazen sa mineralnom vodom. Dva bazena su podignuta nad izvorima sa tem­peraturom vode 32 do 36°C, dok se ostali pune vodom iz glavnog izvora, koja se dovodi kanalima.

Lečenje se obavlja u Zavodu za specijalizovanu rehablitaciju Sijarinska Banja u hotelu Gejzer. Medicinski blok obuhvata najsavremeniju opremu za hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju, inhalacije i tople kure lekovitom vodom.

U Sijarinskoj Banji se leče:

- oboljenja koštano-mišićnog sistema

- išijas i lumbago
- stomačna oboljenja i bolesti creva
- bolesti bubrega i mokraćnih puteva
- bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, rekovalenscencija posle preležane žutice
- ginekološka oboljenja
- plućne bolesti kao što je bronhijalna astma, bronhitis, sinziti, laringiti
- neuroze i psihička iscrpljenost
- šećerna bolest
- konjuktivitis

Gostima su na raspolaganju zatvoren bazen i sportski tereni. Okolina banje je pogodna za lov, a na reci Jablanici postoje uslovi za sportski ribolov. U neposrednoj blizini Sijarinske Banje nalaze se ostaci Caričinog grada, odnosno carskog grada Justiniana Prima iz ranovizantijskog perioda.

Additional information