Error
  • Error loading feed data

Požarevac

   Požarevac se prvi put spominje 1476. godine. Nalazi se u istočnom delu Srbije, na 80 km od Beograda i smešten je između tri reke- Dunava, Mlave i Velike Morave. Zahvaljujući tome tu se nalazi veoma plodno zemljište. Predstavlja privredni, administrativni i kulturni centar Braničevskog okruga.

  U gradu se tokom cele godine mogu pronaći brojne zanimljivosti i događaji koji okupiraju pažnju tamošnjeg stanovništva, ali i turista.

  U muzeju se može videti obilje istorijskog blaga: sarkofag iz III veka, zlatnici Aleksandra Makedonskog, grb Viminaciuma, pero CALAMUS... U ataru sela Kličevac pronađen je čuveni Kličevački idol ili Velika majka iz bronzanog perioda koji je, nažalost uništen tokom I svetskog rata.

  Takođe, u Požarevcu se nalazi jedna od najstarijih ergela osnovana 1853. godine od strane Miloša Obrenovića. Ergela je dobila naziv po Miloševoj supruzi Ljubici- Ljubičevo. Ljubičevske konjičke igre se održavaju svake godine prvog vikenda u septembru. Neke od veština u kojima se takmičari nadmeću su: galop, bacanje koplja, luk i strela...

  Potom, može se posetiti muzej naše proslavljene i širom sveta poznate slikarke Milene Pavlović Barili, čije se stvaralaštvo svrstava u nadrealizam.

  1842. godine u Požarevcu je otvoreno pozorište u kome je izvedena premijera Šekspirovog dela „Romeo i Julija", a to je ujedno i prvo ikada predstavljanje nekog Šekspirovog dela na Balkanu.

  Na teritoriji opštine i okruga nalaze se brojna arheološka nalazišta: Lepenski vir, Margum, Viminacium i manastir Rukumija.

pozarevac

  Srednjovekovni manastir Rukumija se vezuje za kult sestre Jelice. Prema pesmi iz neistorijskog ciklusa „Bog nikom dužan ne ostaje" etimolozi dovode naziv manastira u vezu sa rukama sestre Jelice koju su braća rastrgla konjima, a na osnovu lažne optužbe njene snaje. Nakon Prvog srpskog ustanka Turci su spalili manastir do temelja.  Današnju crkvu sazidao je knez Miloš 1825. godine. Manastir poseduje dve česme sa, veruje se lekovitom vodom, a česme se nalaze na mestu gde su po predanju pale Jeličine oči.

  Još jedna turistička zanimljivost Požarevca jeste etno –park na brdu Tulba. Tamo se mogu videti kuće i ambar napravljeni u tradicionalnom stilu XIX veka. U okviru etno-parka nalazi se spomen obeležje Požarevački mir. Kao deo spomen obeležja napravljen je Crveni šator koji predstavlja repliku šatora u kojem je 1718. godine potpisan mir između Turske i Austrije u Požarevcu.

Additional information