Error
 • Error loading feed data

Kruševac

Spomenik Kosovskim JunacimaKruševac je grad koji se nalazi u središnjem delu Srbije. Kruševac danas ima preko 75.000 stanovnika na teritoriji grada i oko 140 hiljada stanovnika na teritoriji opštine. Kruševac je centar Rasinskog okruga. Opština Kruševac zahvata površinu od 854 km².

Nalazi se u kruševačkoj kotlini koja obuhvata kompozitnu dolinu Zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Grad je podigao knez Lazar 1371. godine. Prvi put se pominje 1387. godine, u povelji kojom knez Lazar potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Svestan da je njegova država ugrožena od Turaka, knez Lazar odlučuje da svoj dvor izgradi na severu, dalje od glavnih pravaca nadiranja turske vojske. Izabrao je Kruševac, koji je svojim geo-strateškim položajem najviše odgovarao njegovim potrebama. Knez Lazar je sazidao grad, ali je naselje postojalo i pre toga. Izgradnji utvrđenog grada pristupilo se užurbano. U tu svrhu knez Lazar je iz Novog Brda doveo u Kruševac svoje najbolje graditelje. Pretpostavlja se da je gradnja trajala do dve godine, mada je u to vreme bilo normalno da gradovi budu i kasnije dograđivani. Na ruševinama utvrdjenog grada je danas poznati arheološki park Lazarev Grad koji obuhvata:

 • dvorsku crkvu kneza Lazara posvećenu Sv.  Stefanu i Sv. Bogorodici koja je sazidana oko 1376. godine kao prototip graditeljstva Moravske škole.
 • Narodni muzej koji je osnovan 1951. godine čiji fond ima preko 20.000 umetničko istorijskih dela.
 • Spomenik knezu Lazaru je otkriven 27.juna 1971. godine povodom Šest vekova Kruševca.
 • Donžon kula predstavlja ostatke glavne kule koja je imala odbrambenu ulogu.
 • Knežev dvor predstavlja ostatke civilne građevine za koju se pretpostavlja da je služila kao dvor knezu Lazaru.

Kruševac je jak privredni centar sa posebno razvijenom metalo - prerađivačkom („14. oktobar“) i hemijskom industrijom (HI „Župa“, „Merima“, „Trayal“).

U narodnoj sveslovenskoj mitologiji Sveti Vid označava vrhovno, svevideće božanstvo. U srpskoj narodnoj tradiciji Vidovdan se obeležava kao dan Kosovskog boja 1389. godine. Stoga ga je srpska crkva od 1892. godine, ozvaničila i uvrstila u svoje praznike, a posle proroka Amosa i svetog kneza Lazara. Najznačajniji praznik za grad Kruševac svakako je Vidovdan, duboko ukorenjen u svesti stanovništva na ovim prostorima kao dan pogibije kneza Lazara u borbi za očuvanje svoje države i naroda. Na Vidovdan se takođe svake godine, u crkvi Lazarici, daje pomen kosovskim, ali i svim drugim izginulim srpskim ratnicima u oslobodilačkim ratovima.

U Kruševcu i okolini nemojte propustiti da posetite:

 • Galerija Milića od Mačve predstavlja legat od 120 slika iz srpske istorije koje je naš čuveni akademski slikar Milić od Mačve poklonio gradu Kruševcu.
 • Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske skupštine, najlepšeg arhitektonskog ostvarenja Kruševca s početka XX veka. Koloristička raskoš i mnogostrukost motiva predstavlja osnovne karakteristike ove jedinstvene dekorativne celine posvećene Moravskoj Srbiji.
 • Manastir Naupara potiče iz XIV veka i predstavlja najvredniji spomenik sakralne arhitekture u Kruševcu. Nalazi se u istoimenom selu, 15 km južno od Kruševca. Crkva je posvećena rođenju presvete Bogordice.
 • Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca i najuspelije ostvarenje srpskog vajarstva s početka XX veka. Delo je poznatog vajara Đorđa Jovanovića koji je na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine nagrađen zlatnom medaljom I reda.
 • Jastrebac je najviša planina u okolini Kruševca. Jastrebac je najšumovitija i najvodnija planina ovog dela Balkana. Posebnu atrakciju čini izletište sa malim akumulacionim jezerom i izletničkim objektima.

Additional information