Error
  • Error loading feed data

Levač

LevačU srcu Šumadije, oivičen Juhorom i Gledićkim planinama, nalazi se jedan od najpitomijih krajeva centralne Srbije. Ovaj brežuljkasti kraj, prepun čistih izvora, reka, klisura, lekovitog bilja, divljači, čuven je po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, živom folkloru, samoukim slikarima. Očuvana zdrava prirodna sredina, tradicionalne vrednostii zdrava hrana, preporuka su za aktivan odmor u Levču.

Muzej na otvorenom Kalenić će vam dočarati tradiciju i kulturu Levča. Povešće vas u prirodu, vodenicu, autentično seosko domaćinstvo, učestvovaćete u pripremanju tradicionalnih jela, pečenju rakije, pravljenju suvenira, starim igrama. Muzej se bavi uređenjem zaštićenog područja manastira Kalenić, nastojeći da prirodne vrednosti i kulturno nasleđe prikaže posetiocima na najbolji način.

LevačNa desnoj obali Kalenićke reke, uzvodno od manastira, svake godine prvog vikenda u avgustu, uz prisustvo velikog broja posetilaca, održava se sabor narodnog stvaralaštva Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Ova turistička , kulturna i etnološka manifestacija se održava u cilju negovanja, oživljavanja i afirmacije narodnog stvaralaštva i tradicije.

Zlatne ruke Levčaje veoma značajna i posećena manifestacija koja na svoj način doprinosi očuvanju tradicionalnih vrednosti. U okviru nje se održavaju takmičenja u pripremanju tradicionalnih jela, najbržih vezilja, pletilja, izradi predmeta od pruća i drugih upotrebnih predmeta.

Svake godine, u aprilu, u Rekovcu se održava smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja, kada se deca iz regiona takmiče u igri i pesmi.

U selu Oparić i njegovoj okolini, podstaknuta delom Janka Brašića, rodonačelnika naivnog slikarstva, javlja se plejada samoukih slikara i vajara. Njemu u čast, septembra meseca organizuju se Jankovi dani.

Nekoliko kilometara severno od Rekovca, nedaleko od sela Velika Kruševica, nalazi se manastir posvećen Sv. Ocu Nikolaju, u narodu poznat kao Manastirak. Podignut krajem XIV veka, za vreme Kneza Lazara.

Manastir Preradovac posvećen Sv. Simonu monahu (Stevanu Prvovenčanom, srpskom kralju) podignut je u doba slavnih Nemanjića (XII ili XIII vek). Renoviran je više puta, a za ženski manastir je proglašen 2003. godine.

Ljubitelji manastirskog turizma mogu posetiti manastire Raletinac, Sarinac, Denkovac i mnogobrojne crkve i kulturno-istorijske spomenike.

Konfiguracija terena i raznovrsnost divljači su karakteristike koje pružaju mogućnost za komercijalni lov i razvoj lovnog turizma. Na lovištima je zastupljena sledeća divljač: grlica, prepelica, plovka, gugutka, divlji golub, fazan, jarebica, zec, lisica, kuna, divlja svinja i srneća divljač.

Oblast Levča čine sela i varošice:

Bare

Belušić

Beočić

Bogalinac

Brajnovac

Cikot

Dulene

Dobroselica

Dragovo

Kalenićki Prnjavor

Kaludra

Kavadar

Komarane

Lepojević

Loćika

Lomnica

Maleševo

Motrić

Nadrlje

Oparić

Prevešt

Rabrenovac

Ratković

Rekovac

Sekurič

Sibnica

Siljevica

Šljivica

Tečić

Ursule

Vukmanovac

Velika Kruševica

Županjevac

www.turizamusrbiji.com


Additional information