Error
  • Error loading feed data

Ovčar Banja

ovcar_banjaOvčar Banja je 29. Decembra 2011. Godine i zvanično dobila status banje koji pruža ovom delu Srbije mogućnost za razvoj zdravstvenog, verskog, sportskog i tranzitnog turizma, posebno što se nalazi u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri koja već ima status zaštićenog područja. Na putu do banje turisti se sretnu sa jedinstvenim prirodnim lepotama klisure, reke Zapadne Morave, 12 manastira rasutim po obroncima Ovčara i Kablara.

Ovčar Banja se nalazi u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, 18km zapadno od Čačka na putu Čačak – Užice. Smeštena je u omanjem morfotektonskom proširenju, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na nadmorskoj visini od 278m.

U malom erozivnom proširenju, lekoviti mineralni izvori Ovčar Banje potiču iz dubinskih tektonskih razloma, koji se izlivaju u nanosu banjske ravni. Mineralna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35°C do 38°C, reakcija je neutralna (pH7), tvrdoća 8,7mg/l i mineralizacija 0,66g/l. Lekovite komponente mineralne vode su: makroelementi - kalcijum i natrijum i mikroelementi - kalijum, litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Po sastavu ova minerallna voda je jodna i slabo sumporovita. Zahvaljujući hemijskom sastavu vode ovde se leče sledeća indikovana oboljenja:

  • reumatska;
  • povreda mišićnih tkiva, preloma kostiju, degenerativnih promena (spondiloza i artritis);
  • sportskih povreda;
  • kožnih bolesti.

ovcarsko_kablarska_klisura2Postoje svedočanstva da su vode Ovčar Banje korišćene za lečenje ljudi od rimskog vremena, preko srednjevekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku. Devedesetih godina XIX veka urađeni su bazeni za kupanje u daščanim kupatilima i podignuti prvi „kvartiri banjski“. U drugoj polovini XX veka, izgrađeni su hotel „Kablar“, autokamp, planinarska kućica PD „Kablar“.

Ovčar Banja predstavlja idealno mesto za boravak jer pruža široku lepezu mogućnosti za odmor, relaksaciju, rekreaciju, oporavak, sportske aktivnosti. Mir i zelenilo uz obale jezera, šetnja pored reke, ribolov i razgledanje prirodnih lepota u okruženju, upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem manastira Ovčarsko-Kablarske klisure, doprinose atraktivnosti ovog jedinstvenog područja.

Rekreativci, sportisti i ljubitelji aktivnog odmora mogu svoje fizičke sposobnosti proveriti na planinarskim stazama, bazenima, sportskim terenima. Turistička organizacija Čačka i Planinarsko društvo „Kablar“ obeleženim planinarskim stazama organizuju pešačenje i izlete do manastira, kulturno-istorijskih spomenika i planinskih vrhova. Alpinizam, daljinsko jahanje (eudurance), paraglajding, takmičenje kajaka i kanua na jezerima Zapadne Morave, postaju sve zanimljiviji ljubiteljima ovih atraktivnih sportova.

Nedaleko od Banje nalazi se nekoliko prirodnih i istorijskih spomenika i veći broj rekreativnih objekata koji gostima pružaju mogućnost za razonodu, a tranzitne turiste zadržavaju u Banji. Nad lečilištem se diže Kablar (885 m nadmorske visine) na severu a na jugu pitomiji, šumoviti i viši Ovčar (985 m). Pod Kablarom je pomenuti "Planinarski dom", a na Ovčaru planinarska kuća. U klisuri su vredne pažnje pećine Kađenica i Turćinovac. Na izlazu iz Ovčarsko-kablarske klisure je Međuvrško jezero sa kupalištem. Uz­vodno od Banje je drugo veštačko jezero u klisuri za hidroelektranu "Ovčar Banja". Međuvrško jezero je najveće među tri veštačka jezera u dolini Za­padne Morave, meandarsko i dugačko 11 km (Međuvrško, Ovčarsko i Parmenačko jezero).

Specifičnost Ovčarsko-kablarske klisure su brojni manastiri. Na kratkom odstojanju nalazi se deset manastira, više nego bilo gde na tako malom pro­storu. Na desnoj strani Zapadne Morave su: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv. Trojica, a na levoj strani Blagoveštenje, Ilirije, Jovanje, Nikolje i Uspenije. Manastiri potiču iz XVI-XIX veka i skromnih su dimen­zija i dekoracije. Najlepše graditeljsko delo medju njima predstavlja manastir Sv. Trojica.

Blizina Čačka je obostrano korisna Banji i gradu. Banjski gosti mogu brzo stići u grad (radi nabavki i razonode), a Čačani su često u Banji i na Međuvrškom jezeru.

Na veštačkim jezerima Ovčar Banja i Međuvršje (na čijoj desnoj obali je izgradjena ribarska staza u dužini od 800 m), svake godine održava se takmičenje sportskih ribolovaca u okviru memorijala "Mr. Slavica Simović". Na ovom jezeru, 2. avgusta svake godine, organizuje se međunarodni "Plivački maraton Ovčarsko-Kablrska klisura", koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.

ovcarsko_kablarska_klisuraLjubitelji alpinizma i planinarenja naći će ovde pogodne mogućnosti za bavljenje svojim omiljenim sportovima, jer na planinama Ovčar i Kablar postoje obeležene planinarske staze. 

Preporučujemo smeštaj:

DEBELA GORA

debela_gora

Additional information