Error
  • Error loading feed data

Vinska Kuća Rakićević

Vinarija Rakićević - Župski AleksandrovacVinski podrum Rakićević u Lukarevini je sagrađen 1886. godine i pod zaštitom je spomenika kulture grada Kraljeva od 1982. godine. Adaptiran је 1986. godine. Porodica Rakićević proizvodi vino već 60 godina.

slika4Josif Pančić 1856. godine kaže da Župa ima svojih 26 bisera misleći na poljane. Nekad ih je bilo 74, a sada ih je 24 očuvanih. Poljane su skup stambenih objekata koji su sezonskog karaktera i izgrađene su na malom prostoru tako da daju sliku zbijenog naselja. Objekti su na dva sprata. Prvi sprat je podrumska prostorija ukopana u zemlju sa tri strane u kojoj je na prirodan način temperatura podešena za pravilno čuvanje vina, a gornji sprat je stambenog karaktera sa odžaklijom i jednom do dve prostorije za konak. Kao vrlo stara arhitektonska naselja zadržale su se jedino u Župi. Prvi pisani dokument o župskim poljanama je ktitorska povelja Župana Stefana Nemanje iz 1196. godine.

Uz prethodnu najavu, u Lukarevini je moguća degustacija vina za grupe do 25 gostiju. Pored vina Vinska kuća Rakićevića proizvodi voćne rakije od dunje i šljive i rakije od grožđa, komovicu i lozovaču po staroj porodičnoj recepturi...

 

Blagoslov

 

blagoslovCrveno vino dobijeno od domaće autohtone sorte Prokupac, koja sa Župskim suncem zarobi u bocu domaći dragulj po imenu "Blagoslov". Ovo vino karakteriše tamna rubin boja sa ukomponovanim taninima, tonovima hrastovine i diskretnim mirisom na domaće voće koje ovom vinu daje bogat zaokružen buke.

Uz "Blagoslov" i uvek srećno živeli!!!

Zdravica

zdravicaRose vino nastalo razdvajanjem najkvalitetnijeg samotoka od ostale šire i njegovim vrenjem koje u nežnom kontaktu između šire i bobica grožđa daje blistavo vino otvorene rubin boje sa sortnom karakteristikom domaće autohtone sorte Prokupac. Ovo vino karakteriše izbalansiran odnos kiselina pružajući osećaj svežine i punoće koja u usnoj duplji daje zaokruženost ukusa i mirisa karakterističnu za vina tipa rose. Uz "Zdravicu" i uvek srećno živeli!!!

Melem

melemKao što i samo ime kaže ovo vino karakteriše jedinstvenost i originalnost kao i sklad svih primarnih i sekundarnih karakteristika. Župska blagorodna klima daje sveže i aromatski snažno belo vino koje zaokruženo sa mirisom svežeg voća i dugotrajnim naknadnim ukusom čini “Melem” posebnim među belim vinima. Proizvedeno je od italijanskog rizlinga i sovinjona.

Uz "Melem" i uvek srećno živeli!!!

Melem chardonnay

melem-chardonayŠardone - vino dobijeno vrenjem najkvalitetnijeg odabranog grožđa plemenite sorte šardone, prerađeno na tradicionalan način gde je alkoholna fermentacija obavljena u kontrolisanim uslovima pri nižoj temperaturi i u kontrolisanoj atmosferi, kako bi svežina sortne karakteristike grožđa došla do punog izražaja.

Uz svoja vina Vinska kuća Rakićević želi Vam živeli!


sajam3Vinska kuća Rakićević

Velja Glava, Župski Aleksandrovac,

Svim svojim kupcima “Vinarija Rakićević” želi da uživaju

u degustiranju i ispijanju naših proizvoda,

ŽIVELI!!!

Additional information