Error
  • Error loading feed data

Rtanj

 

Vrh Šiljak je najviši vrh planine RtanjVrh Šiljak, najviši vrh planine Rtanj, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Rtanj je planina u okviru Karpato-balkanskog planinskog sistema istočne Srbije, a posebnom impozantnošću se odlikuje njegov morfostrukturni reljef u okviru koga se izdvaja visoki planinski greben Kusak-Golemi vrh (1405 m) sa krečnjačkom piramidom Šiljkom (1560 m), koja je najviši vrh ove planine. Rtanj se može posmatrati iz većeg dela Srbije, a sa vrha Šiljka po vedrom danu vidi se Srbija do Save i Dunava na severu, Kopaonika na jugozapadu, Stare planine na istoku i Suve planine na jugu.

Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. Lovište se prostire na 6368 ha – najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje.
Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.
U blizini se nalazi i Sokobanja, koja se ubraja u red najznačajnijih banjskih centara u našoj zemlji.

 

Galerija Slika Rtanj

 

Additional information