Error
  • Error loading feed data

Golija

Planina GolijaGolija je jedna od najlepših srpskih planina, bogata šumama, livadama, pašnjacima, izvorima, potocima i rečicama, selima, površine 75.000 ha, a dužine 32 km, smeštena je u  jugozapadnom delu Srbije, između opština Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica.

Golija je Park prirode (od jula 2001.god) i Rezervat biosfere (proglašena od strane UNESCO-a septembra 2001.god). Pod zaštitom je države sa I,II i III zonom zaštite. A na njoj se polako izdvaja novi turistički centar Odvraćenica.

Najviši vrhovi Golije su Jankov kamen sa 1833 metara nadmorske visine i Crni vrh sa 1795 metara.

Golija poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i za rekreaciju u vidu blagih šetnji i planinarenja u gotovo netaknutoj prirodi. Turizam se na Goliji razvija velikom brzinom, postavljene su savremene i uređene ski-staze, žičare, kao i prateći ski-sadržaji. Golija je prostrana i pitoma planina sa vrlo pogodnom klimom. Leta su lepa i topla, dok su zime hladne, vrlo snežne, ali ne i oštre. Tako da Golija nesebično pruža uživanje svima onima koji ne žele urbanu sredinu, gužvu, zagađen vazduh, a hoće pravi odmor, u savršeno čistom vazduhu, netaknutoj prirodi i izvorima zdrave vode. Usled znatnog mediteranskog uticaja klima u dolinama Ibra, Studenice i Moravice je znatno prijatnija.

Galerija slika sa Golije

Additional information