Error
  • Error loading feed data

Banja Koviljača

Banja Koviljača je jedna od najlepših i najlekovitijih banja na čitavom Balkanu, nalazi se u zapadnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i Sokolske planine i Cera. Nalazi se u regionu Podrinja na udaljenosti od Beograda oko 135 km na svega 5 km od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici razlog su za posetu ovoj banji.

Banja Koviljača je jedna od najlepših i najlekovitijih banja na čitavom Balkanu, nalazi se u zapadnoj Srbiji. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i Sokolske planine i Cer.Prvi pisani izvori iz 1533.god. ukazuju da narod masovno pohodi lekovite izvore. Postoje podaci da su Turci 1720. godine sagradili jedan objekat-kupatilo za lečenje žena, kao i da je i pre toga korišćeno lekovito blato. Nekada je narod nazivao Smrdan-Bara smrdljive bare koja je bila tu gde je sumporovita voda sama izbijala na površinu i godinama i vekovima, u ritu, stvorila prirodno crno sumporovito blato, odakle je izbijao i širio se smrad na "zapaljen barut" ili "trula jaja" odnosno na sumporvodonik. Preko naselja Smrdan, tj. preko izvorišta termomineralne vode vodio je karavanski put i postoji predanje da su lekovitost Smrdljive Bare otkrili pratioci jednog karavana, koji su morali da ostave svog iznemoglog i ranjavog tovarnog konja. Konj je jedva hodao, padao je od iznurenosti i valjao se u crnom mulju i blatu i ležao u toploj sumporovitoj vodi. Kada se karavan vraćao našli su svog konja izlečenog kako pase travu. Tako je lekovitost banje otkrivena. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858.god., a banja je stavljena pod zaštitu države 1867.god. za vreme vladavine Mihaila Obrenovića. Narodna skupština donela je, 1. avgusta 1898.god., Zakon o ustupanju Banje Koviljače narodu okruga podrinjskog u eksploataciju i od tada počinje podizanje i razvoj Banje Koviljače. Od tada, pa sve do drugog svetskog rata, uz kraće prekide, traje period izgradnje i pune afirmacije u kome Banja Koviljača, nazvana Podrinjska lepotica, postaje ne samo moderno lečilište, već i mondensko sastajalište koje posećuju srpski velikani.

Banja Koviljača postaje banjsko lečilište 1908.god kada Kralj Petar I Karađorđević, uz svoju rezidenciju, podiže savremeno sumporno kupatilo. Banja Koviljača je potpuno izgrađena tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka. Podignuti su luksuzni hoteli i vile, a lepo je uređen i park koji povezuje banjske objekte. Mesto glavne zabave od 1939. godine postaje nadaleko poznat Kursalon koji pleni svojom lepotom, a bogat enterijer u sebi još uvek nosi duh prošlih vremena. Prva kockarnica na Balkanu otvorena je u Kursalonu.

Additional information