Error
  • Error loading feed data

Ribarska Banja

Ribarska Banja se nalazi u središnom delu Srbije, na 34 km od Kruševca, od Beograda 290 km i od Niša 100 km, na severnim padinama planine Jastrebac i nadmorskoj visini od 540 m, u dolini Ribarske reke.

Ribarska Banja ima šest izvora mineralne sumporovite i slabo alkalne silinične vode, od kojih se izdvaja jedan izvor hladne vode  od 16° C  i jedan mlake sumporovite 28,1°C. Voda Ribarske Banje koristi se u lečenju, za kupanje, piće i ispiranje. Termomineralni izvori Ribarske Banje verovatno su korišćeni za terapijske i druge potrebe još u vreme Rimskog carstva, kad je tu postojalo naselje i utvrđenje. Po jednoj legendi kupatilo je nastalo u doba carice Milice, a temelji starog turskog kupatila na kojima je 1853. izgrađeno novije (po naredbi knjaza Aleksandra Karađorđevića), ukazuju na to da su ih koristili Turci za vreme svoje vladavine na ovim prostorima. Prva analiza vode izvršena je u Beču 1834, ali tek od 1852, kad je Ribarsku Banju posetio knjaz Aleksandar Karađorđević, ovom prirodnom lečilištu pridaje se veći značaj.

Portal Turizam u SrbijiModerno uređenje Ribarske Banje počelo je 1904, kad je Vračarska štedionica iz Beograda dobila koncesiju za podizanje novih objekata. Tada počinje njena intenzivnija izgradnja:
u periodu od 1904. – 1911, u Ribarskoj Banji izgrađeno je nekoliko novih objekata za smeštaj i lečenje gostiju – vile Srbija, Bosna, Hercegovina, Crna Gora, Dalmacija, Slavonija i td.
Nakon Drugog svetskog rata, banja je korišćena samo za odmaralište i rehabilitaciju plućnih bolesnika, tek 1967. otvoreno je Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koje prerasta u moderan Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja Ribarska Banja. Ovaj Specijalni zavod je nosilac zdravstvene funkcije Ribarske Banje i poseduje više zatvorenih bazena koji se pune prirodnom termomineralnom vodom (39° C)  i imaju moderne uređaje za kinezi, elektro, medikamentoznu, termo i radnu terapiju i primenu ultrazvuka. O bolesnicima brine tim lekara specijalista, fizioterapeuta, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja.

Ribarska Banja je smeštena usred šumovitih brežuljaka, u maloj klisuri pa je dobro zaštićena od vetrova i naglih promena temperature. Šumska prostranstva, koja je okružuju, nadmorska visina i položaj, omogućavaju čist i svež vazduh tokom cele goline, što boravak u njoj čini prijatnim. Turistički potencijal banja Srbije je ogroman i jedna od važnijih banja je upravo Ribarska Banja.

Turizam u Srbiji - portal na kome možete videti sve lepote Srbije

Additional information