Error
  • Error loading feed data

Kraljevo

Opština Kraljevo se nalazi u središnjem delu Srbije, predstavlja značajan geografski, privredni, trgovački i interesni centar Raškog okruga, čiji je glavni grad Kraljevo, koje zauzima prostor oko donjeg toka reke Ibar i srednjeg dela toka reke Zapadne Morave. Nalazi se u kotlini oko ušća Ibra u Zapadnu Moravu, na 170. kilometru južno od Beograda. Veći deo teritorije pripada brdsko-planinskom području i to dolinom Ibarske klisure dok se ravničarski deo proteže dolinom reke Morave i donjeg toka reka Ibar i Ribnice

Prirodna raskrsnica kopnenih i vodenih puteva centralne Srbije, teritorija Opštine Kraljevo predstavlja kolevku srpske države i kulture. Najveći značaj dostigla je u srednjem veku, o čemu govore brojni istorijski spomenici, pre svega manastiri Žiča i Studenica i tvrđava Maglič. Uz istorijska nasleđa teritorija opstine Kraljevo obiluje prirodnim bogatstvima mineralnih voda. Poznata izvorišta u vekovnoj eksploataciji su u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji dok su potencijalni banjski izvori sa mogućnošću razvoja u balneološke cente u Sirči, Lopatnici, Vitanovcu i Odmenju. Veliki turistički potencijal u kraljevačkoj opštini leži na obroncima Goča, Stolova, Radočela, Troglava i Čemerna. Izgradnjom hotela Dobre vode, planinarsko-smučarskog doma, sportskih terena za fudbal, odbojku, rukomet, tenis, košarku itd. zatim uspinjače, ski lifta i ski staza Goč je u pravom smislu reči postao planinski centar dostojan hvale. Hiljadumetarska nadmorska visina na ovoj planini omogućava bavljenje i ostalim sportovima, pre svih lovom i ribolovom na Gvozdačkoj reci. Na Rudnu turističko drustvo iz Kraljeva raspolaže u privatnom smeštaju sa 180 ležajeva, gde postoje izvanredne mogucnosti za razvoj turizma na selu.

Kajak klub Ibar iz Kraljeva već tradicionalno organizuje turističko sportsku manifestaciju Veseli spust. Splavarenje od srednjevekovnog grada Magliča do Kraljeva jedinstvena je atrakcija u ovom delu Srbije koja poprima i međunarodni karakter. U organizaciji kraljevčana u proleće se održavaju Dani jorgovana, u čast dolaska francuske princeze Jelene Anžujske. Cvetna bašta jorgovana osim u prirodi u dolini vekova, kako mnogi nazivaju Ibarsku dolinu, zaživi i na kraljevačkim ulicama. Poslednjih godina, u turističku ponudu opštine Kraljevo zvanično je uvršćen i Moto skup Kraljevo, na Ratarskom imanju. To je tradicionalno manifestacija bajkera koji se krajem avgusta skupljaju na trodnevno druženje. U Kraljevu se, svakog 14. oktobra obeležava sećanje na žrtve masakra u drugom svetskom ratu.

Za šire područje Kraljeva vezana su mnoga značajna imena istorije. Najveće među njima je svakako ime kraljevića Rastka Nemanjića, koji se krune odrekao zarad duhovnih vrednosti, te je osnovao prvu srpsku školu i prvu srpsku bolnicu, izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi patrijarh, a potom pošao od sela do sela prosvećujući srpski narod i tako postao Sveti Sava.

Kraljevo je u prošlosti bilo poznato kao Rudo Polje i Karanovac. Srpski kralj Milan Obrenović ga je nazvao Kraljevom u 19. veku, a komunistička jugoslavenska vlast mu je nakon drugog svjetskog rata dala ime Rankovićevo po Aleksandru Rankoviću. Ime Kraljevo je vraćeno nakon brionskog plenuma.

Additional information