Error
 • Error loading feed data

Zlatibor

ZlatiborZlatibor - planinska lepotica u centralnom delu Srbije, bila je odorište poznatih i bogatih ljudi još od sredine sedamnaestog veka, mesto privremenog boravka onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a telo puni energijom. Dolaskom Njegovog Kraljevskog Veličanstva Aleksandra Obrenovića na ovu prelepu planinu, rađa se turizam na Zlatiboru, i tada počinje masovna izgradnja letnjikovaca i vila na Zlatiboru. U početku su najinteresantnije bile Kraljeve vode, mesto na kojem je ručao kralj Srbije, ali su se ubrzo pročuli i drugi zlatiborski visovi: Oko, Palisad, Ribnica... Nakon toga 1908. godine na Zlatibor je došao još jedan kralj Srbije, Petar Prvi Karađorđević. Nakon njegovog boravka sagrađeni su i prvi veliki objekti: hotel "Kraljeva voda" - današnji restoran "Srbija" - vila "Čigota" i pekara.

logoZlatibor se nalazi, u srcu Srbije, udaljen je od Beograda 230 km.. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, kao i železnička pruga Beograd - Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do Turističkog centra Zlatibor.

ZlatiborZlatibor je prostrana planina pitomih padina. Centralni plato je prosečne visine oko 1000 metara, a uokolo ima i nekoliko lako uočljivih visova: Gradina (1.146m), Crni vrh (1.175m), Borkovac (1.260m), Viogor (1.281m), Konjoder (1.337m), Liska (1.346m), Čigota (1.422m), Brijač (1.480m) i Tornik (1.496m). Ali Zlatibor je pre svega planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. To je oko hiljadu kvadratnih kilometara livada i visova, proplanaka, bezdana i useka, zatalasani prostor od Tare i Šargana do istočnih obronaka Murtenice, od gotovo simbolične reke Sušice do Uvca prepunog brzaka i do granice sa Bosnom, a ovde se susreću kontinentalna i mediteranska klima. Ovde je mikro klima izuzetna - ima veliki broj sunčanih dana u toku godine (više od 200), a "ruža vetrova" se rascvetava, upravo nad Zlatiborom. Leta su topla a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja. Magle gotovo i da nema, pošto nema većih kotlina u kojima bi se zadržavala.

ZlatiborVode na Zlatiboru ima u izobilju u dobro raspoređenim i brojnim vodotokovima, među kojima se ističu reke pod imenom Rzav, a ima ih tri. Veliki Rzav je najčistiji vodotok Srbije. Crni Rzav se nad zemljom pojavljuje na Carevom polju, podno Murtenice kao mala rečica. Protičući centralnim delom zlatiborskog platoa, tok joj se obogaćuje vodama brojnih pritoka koje odnosi u Drinu. Na samom južnom obodu Zlatibora je Uvac. Snaga koju mu, do ušća u Drinu, daju pritoke tolika je da su mu obale pretvorene u kanjone zanosne, divlje lepote. Na Zlatiboru ima i izvora prirodne mineralne vode. Najpoznatiji je onaj kod sela Rožanstva. Zlatiborci su tu vodu koristili odvajkad za lečenje kožnih oboljenja i bolesti očiju. Prirodnih jezera Zlatibor nema, ali su domišljati Zlatiborci načinili dva gorska jezerska bisera. Od priliva potoka Obudovica nastalo je jezero u samom centru Turističkog kompleksa Zlatibor, a drugo, Ribničko, nalazi se blizu Crnog Rzava, izmeću Ribnice i Vodica.

Jedna od posebnih znamenitosti ovoga kraja su kraške pećine koje Zlatibor izdvajaju od svih okolnih planina dajući mu posebnu draž. Nedovoljno poznate špilje prepune pećinskih ukrasa koji su nastajali desetinama i stotinama hiljada godina. Za sad je, od svih zlatiborskih pećina, istražena i turistički delimično dostupna samo jedna - Stopića pećina. Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo. Duga je 2000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara. Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene lepote, a posebna interesantnost su bigrene "kade", udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada nadođe, pretače se iz njih u vidu jedinstvaenih kaskada. Na samom ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava u Stopića pećinu i nestaje u njenim dubinama.

radio_zlatibor_-_baner_120x60Atmosferski pritisak na Zlatiboru je izuzetno povoljan, ceo centralni plato je, svojim geografskim položajem, zaklonjen od udara hladnih vetrova koji se slamaju o okolne visove, te da boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crbenih krvnih zrnaca. Na osnovu tih zaključaka, Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika. Boravak na Zlatiboru se preporučuje rekovalescentima nakon preležanih infektivnih bolesti i hirurških intervencija.

Pored "kupovine" zdravlja Zlatibor je omiljena planina vrhunskih sportista i mesto za njihove najkvalitetnije pripreme. Pored prirodnih terena, za ove namene izgrađeni su najsavremeniji sportski objekti: velika sportska hala, fudbalski tereni, igrališta za tenis, zatvoreni i otvoreni bazeni.

Nadmorska visina, velike količine padavina i veliki broj sunčanih dana u toku godine na Zlatiboru su uslovili veoma bujnu vegetaciju. Najbrojnije su livade na kojima raste 120 vrsta najraznovrsnijih trava. Planinski visovi, osim Čigote, takođe su obrasli bujnom vegetacijom, ali i šumama. U podnožju i na manjim nadmorskim visinama bogato su zastupljene listopadne vrste (bukva, hrast, breza, lipa, jasen), a od 600 metara pa naviče dominiraju četinari (beli i crni bor, jela, smrča). Ljubiteljima prirode će posebno biti zanimljive retke biljne vrste: Pančićeva omorika, u šumskom, ili narcis i lekovito bilje, u livadskom delu.

U predelima ovako bujne vegetacije, normalno je očekivati i raznovrstan životinjski svet. Zlatibor je jedna od malobrojnih planina u kojima još, ponegde, u skrovitom gustišu, možete naići na medveda, a zbog brojnosti vukova, njegovo zimsko izlovljavanje je već postala tradicija zlatiborskog kraja. Divlja svinja, lisica, zec, kuna, jazavac, prepelica, jarebica i veverica su uobičajena pojava.
Bogat ptičiji svet na Zlatiboru omogućava divljenje slobodnom letu orla krstaša ili beloglavog supa, pernatih grabljivica koje su u drugim krajevima gotovo istrebljene.

 • radio_zlatibor_-_baner_120x60
 • Author: Administrator
 • Comments: 0
 • Zlatibor
 • Author: Milena Knežević
 • Comments: 0
 • Zlatibor
 • Author: Danilo Čubrović
 • Comments: 0
 • Zlatibor
 • Author: Danilo Čubrović
 • Comments: 0
 • Zlatibor
 • Author: Danilo Čubrović
 • Comments: 0
 • Zlatibor
 • Author: Danilo Čubrović
 • Comments: 0

Additional information