Error
  • Error loading feed data

Reke i jezera u Srbiji

Reke Srbije otiču u 3 sliva: crnomorski, egejski i jadranski. Tri reke su plovne celim svojim tokom kroz Srbiju: Dunav, Sava i Tisa. Delimično su plovne Velika Morava i Tamiš. U Srbiji postoje spore ravničarske i brze planinske reke niz koje se spuštaju ljudi sportskog duha, koji vole uzbuđenja i atrakciju. Na tim rečnim tokovima redovne su međunarodne regate, splavarenja, takmičenja u jedrenju i veslanju i raftinzi.

GočVode u Srbiji su čiste i kvalitetne o čemu svedoči riblji fond od 110 različitih vrsta slatkovodnih riba. U planinskim rekama najviše je pastrmke, mrene i klena. U Donjim tokovima i ravnicama najviše je soma, šarana, kečige, smuđa, štuke… Najveći je som koji može porasti do 3,5 m i dostignuti težinu od čitavih 200 kg. Najduža reka koja teče Srbijom je Dunav, sa 588 km od ukupno 2783 km svog toka i njoj pripada preko 90% rečnog sliva.

Srbija nema more, ali ima takvu turističku ponudu da ljubitelji kupanja, sunčanja i sportova na vodi taj nedostatak ne osećaju. Ono što priroda na jednoj strani uskrati, na drugoj strani još više podari. Brojni vodotokovi uz čovekovu pomoć stvorili su veliki broj jezera, mnoga od njih su odavno pronašla mesto u turističkoj ponudi.

Najveće jezero u Srbiji je veštačko akumulaciono jezero na Dunavu – Đerdapsko jezero, sa 253 km2 površine, a za njim slede Vlasinsko jezero sa 16 km2 i Perućačko jezero sa 12,4 km2. Turistički su posebno zanimljiva sledeća jezera: Ludaško, Palićko, Srebrno i Belocrkvanska jezera.

Additional information